Merdeka Solar Energy Solutions

Uw advies- en installatiebureau voor kwalitatief hoogwaardige zonnesystemen.

De HIT-technologie van Panasonic Solar

Extra opbrengst en rendement uit speciale HIT techniek.


Door in een zonnepaneel twee verschillende technieken te verwerken wordt een hoger rendement per vierkante meter gegenereerd. Deze technologie heet HIT, wat staat voor 'Heterojunction with Intrinsic Thin Layer'en wordt toegepast in de hoog rendement zonnepanelen van Panasonic. De techniek is verwerkt in de wafers (zonnecellen) van deze panelen. Tussen de twee lagen kristallijnen cellen zit een dunne laag amorf cellen, beter bekend als dunne film cellen. De  kristallijnen cellen werken optimaal bij direct zonlicht terwijl de amorf cellen juist het beste renderen bij diffuus licht. Aangezien we in Nederland behoorlijk wat bewolkte momenten hebben pakken de zonnepanelen van Panasonic de voordelen van beide werelden. Uiteraard is de opbrengst bij bewolkt weer significant lager dan in het geval van zonnig weer. Maar de amorf cellen in het Panasonic paneel zorgen er toch voor dat de zonne-installatie ook bij bewolkt weer stroom blijft produceren. Het grootste voordeel hierbij is dat de omvormer niet na elke dikke wolk opnieuw hoeft op te starten, hetgeen op jaarbasis extra stroomopbrengst ten gevolge heeft.


De HIT-technologie in beeld.

Hoog rendement panelen van Panasonic produceren meer energie per m². Ze leveren ook veel meer kilowattuur (wat daadwerkelijk te gebruiken is) per kilowattpiek (het aangegeven vermogen op een paneel) en hebben dus een veel hogere efficiency.


Een heel groot voordeel van het gebruik van de hoog rendement panelen van Panasonic in Nederland is het vaak beperkt beschikbare dakoppervlak. Hoog rendement zonnepanelen zijn kleiner van formaat dan de normale conventionele zonnepanelen. Hierdoor wordt het hoogste rendement gehaald uit een vaak gering beschikbare plaats dat op een dak aanwezig is.

Om de verschillen zijn tussen een hoog rendement paneel en een conventioneel zonnepaneel duidelijk te maken hebben we deze hieronder in een tabel weergegeven:

hoog rendement Panasonicconventioneel zonnepaneel

Specificaties:

Vermogen zonnepaneel: 240 Watt piek.
Afmeting zonnepaneel:  1580 x 798 x 35 mm.

19% module efficiency (oftewel een vermogen van 190 Watt per m²).

0,29% temperatuur coëfficiënt per graden celsius.


Specificaties:

Vermogen zonnepaneel: 240 Watt piek.
Afmeting zonnepaneel:  1665 x 991 x 50 mm.

13,9% module efficiency (oftewel een vermogen van 139 Watt per m²).

0,44% temperatuur coëfficiënt per graden celsius.

Stel dat u een geschikt dakoppervlak beschikbaar heeft van 20m², dan kunt u van deze panelen er 16 leggen.

De opbrengst die u kunt maken is dan 16 x 240Wp = 3840Wp. In Nederland houdt men rekening met de lichtomstandigheden van 0,9% dus u heeft dan een feitelijke opbrengst van: 0,9* x 3840 Wp = 3456 KWh.

*0,9% is gerelateerd aan het aantal vollasturen zon, hetgeen er in NL gemiddeld 900 zijn) 

Stel dat u een geschikt dakoppervlak beschikbaar heeft van 20m², dan kunt u van deze panelen er 12 leggen.

De opbrengst die u kunt maken is dan 12 x 240 Wp = 2880Wp. In Nederland houdt men rekening met de lichtomstandigheden van 0,9% dus u heeft dan een feitelijke opbrengst van: 0,9* x 2880 Wp = 2592 KWh.

*0,9% is gerelateerd aan het aantal vollasturen zon, hetgeen er in NL gemiddeld 900 zijn)