Merdeka Solar Energy Solutions

Uw advies- en installatiebureau voor kwalitatief hoogwaardige zonnesystemen.

Reinigen van zonnepanelen

Het reinigen van zonnepanelen.


Zonnepanelen zijn ‘zelf reinigend’. Dit wordt in ieder geval beweerd door veel leveranciers en installateurs van zonnepanelen. Vaak zijn zonnepanelen op het dak van de klant moeilijk bereikbaar, dus is de term ‘zelf reinigend’ een prima verkoopterm.

Uit een studie TNO uit 2003, bleek echter dat zonnepanelen binnen een jaar na installatie een daling in energieproductie van 3,4% tot 7,7% laten zien. Ook in Duitsland en Amerika zijn dergelijke onderzoeken gedaan welke ongeveer dezelfde waardes aangeven. De vervuiling bestaat vooral uit aanslag van stof, stuifmeel, (Sahara) zand, vogelpoep en luchtverontreiniging. Er wordt wel heel duidelijk een onderscheid gemaakt in de omgeving waar de zonne-installatie is geplaatst. Zo laten installaties op agrarische bedrijven een veel grotere daling in opbrengst zien dan wanneer de installatie op een particuliere woning is gemonteerd.


Landscape geplaatste zonnepanelen hebben minder last van vuil dan portrait geplaatste panelen. Het vuil en stof zal aan de onderkant van het paneel gaan ophopen waardoor er in een portrait situatie alle string hinder gaan ondervinden.

Bij landscape montage heeft alleen de onderste string last van het vuil, de bovenste strings blijven gewoon functioneren.


Door jaarlijks de zonnepanelen te reinigen kan dus circa 4% opbrengst uitmaken. Indien de zonnepanelen eenvoudig en veilig te bereiken zijn, is het aan te raden om minimaal 1 keer per jaar de panelen schoon te maken. Als de panelen moeilijk te bereiken zijn dan zal u deze schoonmaak moeten uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Echter dient u wel te bedenken dat 4% extra rendement de kosten van een schoonmaakbedrijf niet zal dekken! Als u uw eigen glazenwasser opdracht geeft voor de reiniging van de panelen, bedenk dan wel dat veel schoonmaakmiddelen schadelijk kunnen zijn voor uw panelen! Ons advies is om de panelen alleen met osmose water. Hiervoor is doorgaans een apart reinigingssysteem nodig.

Het beste moment om uw zonnepanelen een jaarlijkse reinigingsbeurt te geven is de maand april. De maanden met de hoogste stroomopbrengst staan dan voor de deur. Mocht u in een gebied zitten met veel bomen die in het voorjaar gele stuifmeel verspreiden, wacht dan nog even op het einde van de maand mei.

Tips voor het reinigen van zonnepanelen:

  • Begin met de schoonmaak van de panelen als de zon weinig kracht heeft. ’s Morgens of ’s avonds zijn de beste momenten aangezien het water dan niet zo snel opdroogt waardoor vlekken op het paneel vermeden worden.
  • Verwijder eerst droge vuilresten op het zonnepaneel zonder water. (niet krassen!)
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen en schuurmiddelen. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor zonnepanelen op de markt maar het gebruik van regenwater is al snel voldoende. Gebruik geen kraanwater, hierin zit teveel kalk wat in de ribbeling van het glas gaat zitten.
  • Gebruik geen schuurspons of hoge drukreiniger. Voorkom krassen op het paneel door het gebruik van een zachte spons,
  • Controleer regelmatig op vogelpoep op de panelen. Een grote vlek vogelpoep kan leiden tot een rendementsverlies van wel 4%.
  • Regelmatig met de tuinslang over de panelen zorgt er voor dat de meeste stof en stuifmeel er snel afspoelt. Gebruik hiervoor regenwater en geen kraanwater.
  • Denk aan uw eigen veiligheid in verband met het werken op hoogte.