Merdeka Solar Energy Solutions

Uw advies- en installatiebureau voor kwalitatief hoogwaardige zonnesystemen.

Zonne-energie

Wat is een zonnepaneel.


Een zonnepaneel of een PV-paneel (van het Engelse 'Photo-Voltaic') is een paneel dat zonne-energie, of beter gezegd licht, omzet in elektriciteit. Zonnepanelen werken zowel op direct als op indirect licht. Zelfs op een bewolkte dag produceren de zonnepanelen dus energie! Hiervoor zorgen de groot aantal fotovoltaïsche cellen welke op een paneel gemonteerd zijn.

De energie die wordt opgevangen is een vorm van duurzame-energie. Kwalitatief goede zonnepanelen zijn onderhoudsarm, zijn stil en hebben een lange levensduur van minimaal 25 jaar tot wel 40 jaar. Dit betekent dat met een eenmalige investering een minimale periode van 25 jaar gratis energie wordt opgewekt. Er bestaat geen afhankelijkheid meer van een energieleverancier en daarnaast zijn er ook geen toekomstige prijsstijgingen!

Een eenvoudige rekensom laat zien dat zonnepanelen, ook zonder subsidie, in Nederland een lucratieve vorm van energie opwekking is geworden. Wel dient de benodigde omvormer in veel gevallen minimaal 1 keer vervangen te worden. Deze omvormer heeft doorgaans een levensduur van maximaal 15 jaar. Indien men echter kiest voor een kwalitatief hoogwaardige omvormer, dan kan deze in Nederland zeker 20 tot 25 jaar meegaan.


SunPower SPR-E20-327

Het vermogen van zonnepanelen wordt aangegeven in Watt-piek (Wp). De productie van stroom is veranderlijk, dus wordt het maximale vermogen aangegeven. Er zit echter veel verschil in de kwaliteit van zonnepanelen die op de markt worden aangeboden. Een niet te onderschatten factor is bijvoorbeeld de 'temperatuur coëfficiënt' welke in het hoofdstuk 'het rendement van zonnepanelen' wordt beschreven. De kosten voor een systeem van 1.000 Wp kan, afhankelijk van het merk en type zonnepaneel, veel verschillen. Goedkoop is namelijk bij zonnepanelen vaak duurkoop door de grote verschillen in opbrengst, kwaliteit, garantie en rendement per type paneel.

Zonnepanelen vragen weinig tot geen onderhoud maar het is wel zinvol om regelmatig te checken of het systeem nog optimaal functioneert. Een aantal systemen geven zelf aan wanneer een paneel niet goed functioneert. Merdeka Solar ES houdt voor u, indien er een monitoring systeem is geplaatst, zelf de systemen op afstand in de gaten en zal problemen in stroomopbrengsten vroegtijdig terugkoppelen.