Merdeka Solar Energy Solutions

Uw advies- en installatiebureau voor kwalitatief hoogwaardige zonnesystemen.

Rendement

Het rendement van een zonnepaneel.


Het feitelijke rendement van een zonnepaneel is onder andere afhankelijk van een tweetal factoren; het klimaat en de opstelling van de zonnepanelen t.o.v. de zon (het invallende licht).

- Gebieden met veel zon hebben een betere opbrengst, m.a.w. in Spanje is het rendement hoger dan in Noorwegen.

- Qua opstelling is de plaatsing van de panelen t.o.v. de zon van belang, maar ook de hellingshoek van het dak is een belangrijke factor. In Nederland wordt het grootste rendement bereikt als het paneel op het zuiden is gericht en onder een hellingshoek tussen de 32 en 38 graden staat.

Buiten de omstandigheden van plaats en klimaat is de kwaliteit van het paneel doorslaggevend bij de uiteindelijke opbrengst. Niet alleen het zogenaamde Wp (vermogen) is van belang maar ook het oppervlak van het paneel (Wp per m²). Vervolgens wordt het rendement van het paneel ook sterk beïnvloed door de technische specificaties van het paneel. Niet alle panelen zijn gelijk!!

Belangrijk punt bij de aanschaf van zonnepanelen is dat men het aanbod van de verschillende aanbieders vergelijkt d.m.v. het verzamelen van goede informatie. Vergelijk geen appels met peren! Bij goed vergelijk voorkomt u dat goedkoop achteraf duurkoop blijkt te zijn! Een goedkoop paneel kan in aanschaf zeer interessant zijn maar in rendement behoorlijk duur blijken te zijn. Het gaat tenslotte maar om 1 ding: optimalisatie, minder energie verbruik, lagere energiekosten en een lagere belasting op het milieu!


Schletter montage Solo05

Een belangrijk woord om de juiste investering in zonnepanelen te doen is 'optimalisatie', oftewel het daadwerkelijk vermogen per m². Zonnepanelen verschillen sterk in oppervlakte. Vaak lijkt het dat de verschillende merken zonnepanelen dezelfde opbrengst genereren, echter, als je de verschillende zonnepanelen terugrekent naar Watt piek per m², dan zijn er grote verschillen. Rekening houdend met een veelal gelimiteerd dakoppervlak en het gewenste rendement wat u wilt verkrijgen, zal u zich snel realiseren dat het zogenaamde goedkope paneel snel niet meer voldoet aan uw eisen en verwachtingen. In residentiële situaties met beperkte oppervlaktes, waar men voor de meest optimale ligging t.o.v. het licht en schaduw moet zorgen, zal een hoog rendement paneel al snel een betere investering blijken te zijn.
De temperatuur coëfficiënt van een zonnepaneel.
Een ander belangrijk punt wat het rendement van een zonnepaneel bepaald is 'de temperatuur coëfficiënt'. De opbrengsten van de panelen worden in de fabriek berekend en getest onder vergelijkbare omstandigheden (STC = Standard Test Conditions). Voor de temperatuur betekent dit dat deze op 25°C is vastgesteld. In de zomermaanden kan de temperatuur in een zonnecel echter wel oplopen tot 60°C of hoger. Belangrijk is dan te weten hoe hoog de degradatie in rendement van het zonnepaneel is. Elk paneel gaat boven de 25°C namelijk minder produceren en dus minder rendement opleveren.

SunPower SPR-E20-327

Goede kwaliteit hoog rendement panelen hebben hier een rendement verlies van ongeveer 0,29% per graad, dat het warmer wordt dan 25°C. Goedkopere panelen verliezen hier wel tot 0,48% per graad boven 25°C! Kortom: hier ontstaat al snel een verlies van een extra 10% in prestatie! Reken vooraf dus goed uit welk paneel voor u het meest geschikte paneel is en laat u in beginsel niet afschrikken door de prijsverschillen van de aangeboden zonnepanelen. Vergelijk de prijzen en opbrengsten over de gehele levensduur. Merdeka Solar ES helpt u graag bij het maken van de juiste beslissing.